De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 0,2 procent lager.
De Europese effectenbeurzen stonden dinsdagmiddag opnieuw in het rood, al liepen de verliezen wel wat terug. De onzekerheid over het tijdstip van de eerste renteverhoging in de Verenigde Staten, een tegenvallend Chinees inflatiecijfer en het Griekse schuldendrama zorgden voor druk op de aandelenkoersen.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de middaghandel 0,2 procent lager op 474,23 punten. De MidKap steeg 0,3 procent tot 723,53 punten. De beurzen in Parijs en Londen daalden tot 0,3 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,9 procent.
Griekenland heeft dinsdag nieuwe voorstellen ingediend bij Brussel voor een oplossing van de schuldencrisis. Volgens ingewijden hebben de schuldeisers die plannen echter alweer naar de prullenbak verwezen.
Wall Street richtingloos
De beurzen op Wall Street zijn dinsdag verdeeld aan de handel begonnen. Veel richtinggevend nieuws is niet voorhanden voor beleggers in New York.
De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang 0,1 procent hoger op 17.788 punten. De S&P 500 klom 0,1 procent tot 2081 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging 0,1 procent omlaag tot 5017 punten.
General Electric (GE) stond onveranderd. Het conglomeraat heeft zijn zakelijke kredietverstrekker US Sponsor Finance van de hand gedaan. Ook deed GE een kredietportefeuille ter waarde van 3 miljard dollar over aan Canada Pension Plan Investment Board. Met de transacties is een bedrag gemoeid van in totaal 12 miljard dollar. Topman Jeff Immelt wil de aandacht van het concern richten op de industriële tak, waar uiteenlopende zaken als vliegtuigmotoren, turbines en medische apparatuur worden gemaakt.
Ahold grootste verliezer
Supermarktconcern Ahold was de grootste verliezer in de AEX met een min van 2,6 procent. Uitzender Randstad stond bij de koplopers met een plus van 2,4 procent, nadat was gebleken dat de werkgelegenheid voor uitzendkrachten in de afgelopen weken flink is toegenomen. Concurrent USG People dikte in de MidKap 4,8 procent aan.
HSBC daalde 0,9 procent in Londen. De Britse bank ontvouwde nieuwe kostenbesparingsplannen die omgerekend 4,4 miljard euro per jaar moeten opleveren. Het bedrijf zet de activiteiten in Brazilië en Turkije in de etalage en schrapt wereldwijd tot 25.000 banen.
Deutsche Bank omlaag
In Frankfurt verloor Deutsche Bank 3,1 procent. De Duitse bank bevestigde dat de autoriteiten een inval hebben gedaan bij het hoofdkantoor in Frankfurt. Volgens dagblad Bild houdt de inval verband met een belastingschandaal dat in december 2012 aan het licht kwam.
De euro was 1,1245 dollar waard, tegen 1,1234 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,7 procent tot 59,75 dollar. Brentolie kostte 3 procent meer op 64,59 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl